NDI Development wybuduje apartamentowiec premium w Gdańsku. Wyłoniono zwycięski projekt osiedla


Autor: propertyinwestycje.pl • 17 lipca 2019 10:38
Fot. źródło Decoroom

Rozstrzygnięto konkurs na projekt apartamentowca premium w Gdańsku. Inwestor projektu, spółka NDI Development zdecydowała się nawiązać współpracę z pracownią architektoniczną Roark Studio. Zwycięska koncepcja sopockiej pracowni oparta jest na nurcie biophilic design, który zakłada bezpośredni kontakt z naturą oraz projektowanie przestrzeni przyjaznych użytkownikom.

Budynek zaprojektowano przede wszystkim z myślą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu mieszkańców. Nadrzędną cechą obiektu będzie nie tylko otwarcie na naturę ale też zapewnienie wielu stref wspólnych, które będą sprzyjać budowaniu lokalnej społeczności. 

W budynku przewidziano łącznie 160 mieszkań oraz 6 lokali usługowych (w tym 5 dwukondygnacyjnych). Każde mieszkanie wyposażono w loggię, która dodatkowo posiada boks mogący służyć za miejsce na jednostkę klimatyzacji lub meble tarasowe. Dla każdej loggii przewidziano możliwość instalacji szklanych przesłon przesuwnych typu lumon.

W dwukondygnacyjnej hali garażowej zaprojektowano 199 miejsc, ponadto przewidziano 17 zewnętrznych miejsc postojowych przeznaczonych osób niepełnosprawnych oraz klientów lokali usługowych.

W dwukondygnacyjnym holu wejściowym zaplanowano natomiast ogród zimowy, zaś obustronne przeszklenie (północ-południe) umożliwiać będzie nieustanny kontakt wnętrza z przestrzenią rekreacyjną na zewnątrz. W podobnym duchu zaplanowano strefy dla mieszkańców: bawialnię i salon wypoczynkowy, które będą mieć bezpośredni kontakt z półprywatnym ogrodem.

- Ze względu na nasłonecznienie rzut budynku otwarty jest na południe. Charakterystyczne wcięcie rzutu wykorzystano do zaprojektowania placu, wokół którego skupione są usługi oraz wejście główne do budynku. Charakter tej przestrzeni nawiązuje do pobliskiego Parku Reagana oraz wydmowej nadmorskiej roślinności. Plac będzie ogólnodostępny, ale jego zagospodarowanie wytworzy strefę spokoju i relaksu - nieco schowaną przed zgiełkiem ulicy Jagiellońskiej. Najście z kierunku parku podkreślono poprzez kształt rzutu, jednocześnie odsłaniając widok na morze dla mieszkań zaprojektowanych w drugim planie. Dzięki temu zabiegowi 82 mieszkania położone powyżej czwartej kondygnacji będą miały widok na morze - mówi Jakub Bladowski, prezes zarządu Roark Studio.



Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

×

Szukaj w serwisie